Tarih: 19.04.2024

Elbistan İsminin Tarihçesi

07.06.2016
Elbistan isminin nereden geldiği tam olarak tebsit edilemediği gibi, ilçemizin adının Romalılar döneminden önce ne olduğu veya nasıl telaffuz edildiği de bilinmemektedir. Ancak, Muğla ve çevresinde kurulan Menteşe Beyliği beyinin babasının adı da EIbistan Bey (Ablistan şeklinde de telaffuzu vardır) olduğu göz önüne alınırsa, Elbistan'ın bir kişi adından kaynaklanmış olabileceği kabul edilebilinir.

Urfalı tarihçi Matthieu ve diğer Ermeni tarihçiler Ablasta, Süryani Mihail Albastayn, Abu'l-Farac b. İbri (Bar Hebraeus)'in Albastin, Yakut emevi'nin Abulustayn, i. Hadı seferi tarihçisi Baudri de Dol (1097 yılında) ile bir latin tarihçisi Plastantia, Selçuklular tarihine dair eserler yazan müellifler ile XIV. ve XV. Asırlarındaki İran tarihçileri Ablistan, XVI. Asırdan itibaren - İbn İyas adlı Arab tarihçisi hariç olmak üzere- bütün müellifler Albistan veya Elbistan şeklinde yazmışlardır.

1465/1466 seneleri içinde, Kudüs'e hac etmeye giderken bu bölgeye de uğrayan Rus hacısı Bazil, yazdığı seyahatnamede EIbistan şeklinde yazılıp söylenen isim, yerli halk dilinde Albıstan şeklindedir. Bugün de tahsilli olmayan - özellikle köylüler- Albıstan derken, diğer insanlar Elbistan demektedir.

XVI. Asrın başında Dulkadiroğlulları beylerinden Alaüddevle Bozkurt Bey'in vakıfnamelerinin tamamında Albistan şeklinde yazılmıştır.

Rivayetlerden, "Aslan yatağı" anlamından türetiliş Alpsitan ve "bağlık, bostanlık oluşundan" türetilen Albostan isimlerinin aslı ve dayanağı olmadığı gibi, hiç bir eserde de bu isimlere rastlanmamaktadır.