Tarih: 28.03.2024

Hayvancılık

Elbistan' da son zamanlarda hayvan yetiştiriciliği konusunda büyük değişiklikler olmuştur. Arhk sadece küçük hayvan birimlerine değil sayıca çok fazla besi ahırlarına rastlanmaktadır. Tavukçnluk evlerdeki yetiştiriciliğin dışına taşarak tavuk üretme çiftliklerine dönüşmüştür. Arıcılık amatörce yapılan bir bal üreticiliği değil tamamen ticari amaçlarlarla yapılan bir bal üreticiliği haline gelmiştir. Yörenin değişik yerlerinde ise alabalık üretimi yapılmaktadır. Ayrıca küçükbaş hayvancılık yörede oldukça gelişmiştir. Ülkemizin ekonomisine katkısı büyüktür.

Tablo 18: 2000 Yılı İtibariyle İlçe Tanm Müdürlüğü'nün İstatistiklerinde Bulunan Hayvan Sayılan (adet olarak)

Manda ve sığır 25.000
Koyun ve keçi 88.190
Tavuk 87.190
Hindi 8.000
Kaz 2.600
Ördek 2.500
At 351
Eşek 224
Katır 25
Toplam 215.590


A. Sığırcılık
Elbistan' da sığır yetiştiriciliği en çok uğraşılan hayvancılıkm. Bu bakımdan hayvancılıkta en büyük gelirler sığır yetiştiriciliğinden olmaktadır. Elbistan merkezi ve civar köylerinde irili ufaklı pek çok besi ahırları mevcuttur. Bu besi ahırlanndan sadece 50 tanesi projeli olup Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından teşvik edilmektedir. Besi ahırlarının büyük bir kısmı ise şahıslann kendi maddi imkanlarıyla kurulmuştur. Bu besi ahırlarında yetiştirilen sığırlar Malatya ve Adana' da Et Balık Kurumu'yla, Adapazarı, Afyon, Bursa' daki özel sektöre satılmaktadır.

B. Tavukçuluk
Pınarbaşı'nda, Tepebaşı'nda ve Taşoluk'ta olmak üzere Elbistan' da toplam üç adet tavuk çiftliği bulunmaktadır. Bu tavuk çiftliklerinde toplam 17.000 tavuk bulunup bunlardan 13.000 tanesi yumurtalık, diğer 4.000'i ise etlik piliç olarak üretilmektedir. Tavuk çiftliklerinin 1980 yılından sonra yöremizde kurumları tavukçuluğa olan rağbetin son dönemlerinde daha fazla olduğunu göstermektedir.

Elbistan'da tavuk çiftliklerinde üretilen etlik piliçlerin ve yumurtaların tamamı şehir merkezinde tüketilmektedir. Ayrıca dışardan da şehir merkezine etlik piliç ve yumurta getirilmektedir.

C. Arıcılık
Elbistan yöresi an yetiştiriciliği için çok uygun olup bazı bölgeleri de kaliteli bal üretimine oldukça elverişlidir. Geçmiştekikovan sayılarına mukabil bugünkü kovan sayılarında arhş olup karşılıksız teşvik kredisiyle birlikte de projeli kovan sayısı 3072'ye ulaşmıştır. Arıcılarımızın elinde bu projeli kovanlardan ayrı olarak 2500-3000 adette projesiz kovan olduğu tahmin edilmektedir. Elbistan' daki ancılardan ayn dışardan da bir çok ana bölgemize mevsimlik olarak gelerek bu meslekle uğraşmaktadırlar. Yöremizde üretilen balın çoğunluğu yine yöremizde ve çevresinde tüketilmektedir. Bazı zamanlarda üretilen ballar dış ülkelere de gönderilmektedir.

D. Uğraşılan Diğer Hayvancılık Türleri
Bölgemizde özellikle dağ kesimlerindeki köyleri geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu dağ köylerinde uğraşılan havyan çeşitleri arasında keçi ve koyun ön sıradadır. Bugün yöredeki koyun ve keçi sayıları tam olarak bilinmemektedir. Bunun sebebi bazı bölgelere ulaşılamamasındandır.

Elbistan'ın muhtelif yerlerinde projeli olarak alabalık üretimi yapılmaktadır. Bugünkü alabalık üretimi yapan yerlerimizin sayısı üç olup yıllık üretim kapasiteleri ise 80 tondur.

Koyun keçi ve balıkçılıktan ayrı olarak Elbistan'ın Pınarbaşı civarında bir adet bıldırern üretim çiftliği mevcuttur.

Tablo 19: 2000 Yılında Elbistan' da Tüketilen Yem Miktarı

Yemin Cinsi Miktarı (ton)
Civciv yemi 100
Tavuk yemi 1.800
Balık yemi 300
Süt yemi 2.300
Besi yemi 4.200


1997 yılında hayvanlardan elde edilen ürün miktarları

Ürün Miktarı (ton)
Süt 18.855
Et 1.150
Yağ 380
Peynir 3.150
Yün 140